Deelnemers
Meer info volgt
 
Partners
NRP
Renovate Europe
 
Initiatiefnemer
Kingspan Duurzame Bouwsystemen
 

Duurzaamheidspaviljoen op Provada

De PROVADA vond plaats in de Amsterdam RAI van dinsdag 7 tot en met donderdag 9 juni 2011. Gedurende de drie beursdagen troffen ontwikkelaars, beleggers, consultants, financiers, eindgebruikers en gemeenten elkaar in een professionele omgeving om plannen, ideeën en visies met elkaar te delen.

Tijdens PROVADA deed de begane grond van het Duurzaamheidspaviljoen dienst als informatieplatform van het ENDIS-concept. ENDIS is de naam van het toekomstbestendige bedrijfsgebouw en staat voor 'EnergieNeutraal Duurzaam kantoorgebouw In Staal'. De verdiepingsvloer werd traditiegetrouw weer ingericht als platform voor kennisdeling en discussie over energieneutraal en duurzaam bouwen.

De deelnemers van het Duurzaamheidspaviljoen tijdens PROVADA zijn tevens de deelnemers van het ENDIS-concept. Het eerst ontworpen gebouw binnen het ENDIS-concept is een kantoorgebouw van twintig meter hoog met een bruto vloeroppervlak per verdieping van 1.170 m². Het resultaat is een functioneel, energieneutraal en hybride gebouw. Dit gebouw is tevens getoetst op energiegebruik en milieubelasting met behulp van berekeningsmodellen zoals BREEAM-NL en GPR Gebouw.

De onderscheidende voordelen kunnen als volgt worden samengevat:

  • hoger verhuurbaar vloeroppervlak;
  • hogere huuropbrengst;
  • restwaarde in plaats van restkosten;
  • energiebesparing;
  • lagere bouwkosten door reductie faalkosten;
  • geringe onderhoudskosten en minder bouwrente.

Uiteraard geeft het ontworpen ENDIS-kantoor een beter comfort dan een traditioneel kantoorgebouw en is het binnenklimaat gezond en prettig.

Om de onderscheidende voordelen te kunnen realiseren moet men toekomstgericht durven investeren. In dit concept is sprake van een klimaatgevel met daarbij behorende aangepaste binnengevels (30% van meerkosten), glasconstructies op het dak en PV-toepassingen (35%), implementatie van Phase Changing Materials (9%), extra installaties (10%), en indirecte kosten (16%). De stichtingskosten bedragen dan ook 3 miljoen euro meer (17 miljoen euro voor ENDIS in vergelijking tot 14 miljoen euro voor een traditioneel kantoorgebouw). De extra financieringslast die dit met zich meebrengt wordt direct terugverdiend door de besparingen op energie en onderhoud en met name de extra huuropbrengsten. Door rekening te houden met de restwaarde van dit hybride en demontabele gebouw slaat de teller ‘groen’ uit in het voordeel van het ENDIS-kantoor.


Interne links

> Deelnemers 
> Contentprogramma
> Fotoverslag


Nieuwsberichten

> Brabant2020 tijdens PROVADA op het Duurzaamheidspaviljoen